יש חיים בסבך השיטים

תוצאות סקר למיפוי תפוצת הציפור סבכי שיטים מצביעות על שיפור בגודל האוכלוסייה ובמצב המערכת האקולוגית המדברית

|
אפריל 2019
|
שלח כתבה
סבכי השיטים
צילום: אסף מירוז

סבכי שיטים הוא ציפור שיר קטנה החיה בתנאי מדבר קיצוניים. תפוצתו בעולם מצומצמת וכוללת את צפון אפריקה, המזרח התיכון וחצי האי ערב. בישראל נצפות ציפורים אלו בנגב ובערבה, בערוצים שבהם קיימת כמות גדולה יחסית של עצי שיטה, החיוניים להן לקינון ולשיחור מזון. בעשורים האחרונים נצפו בישראל רק מספר זוגות מקננים, על כן הוגדר סבכי השיטים כמין בסכנת הכחדה חמורה בישראל. הסברה הייתה שהצמצום בגודל אוכלוסייתו חל בעקבות תמותה נרחבת של עצי שיטה בערוצים, שדווחה על ידי חוקרים שונים ונבעה מכמה שנות בצורת רצופות ומשאיבה רבה של מי תהום בערבה.

 

כדי לשמור על סבכי השיטים מפני הכחדה בישראל יזמה ד"ר טל פולק, אקולוגית הרי אילת של רשות הטבע והגנים, סקר למיפוי תפוצתו, שישמש כבסיס לקביעת הפעולות לשמירה עליו. בסקר, שבוצע על ידי מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, נצפו לאורכה של הערבה כ-40 זוגות מקננים. הדבר מעיד על כך שגודל אוכלוסיית סבכי השיטים ותפוצתה טובים משסברו. במהלך הסקר נבחנו גם איכותם של הערוצים בערבה על פי מצבם של עצי השיטה והתאמתם כבית גידול לסבכים. נמצא שמצבם וכמותם של עצי השיטה יכול לאפשר קיום של כמאה זוגות מקננים או יותר.

 

אחת הדרכים ללמוד על מצבה של מערכת אקולוגית מסוימת היא לאמוד את גודל האוכלוסייה של מינים מסוימים המתקיימים בה. היות שסבכי שיטים תלוי לקיומו בנוכחותם של עצי שיטה רבים יחסית, העלייה במספר הזוגות המקננים, שנמצאה בסקר, מעידה בעקיפין על כך שמצבם של עצי השיטה באזורים אלה הוא טוב. מאחר שהם גורם חיוני במערכת האקולוגית המדברית – בשל יכולתם לספק צל, מזון ובית גידול למינים רבים – מצבם מעיד בהכרח גם על מצבה הטוב של המערכת האקולוגית בערוצי הערבה. 

כתבות נוספות
מוסיפים קצת טבע לחיים

לטייל, לתרום לטבע ולזכות בעשייה חווייתית ומשמעו...

דצמבר 2018
לתת טרמפ לחיות בר פצועות

מיזם חדש וייחודי קורא לכם לתת טרמפ לחיות בר פצו...

אפריל 2017
ההר הירוק (נקי) תמיד

הישראלים אוהבים טבע וטיולים, אך לעיתים משאירים ...

פברואר 2018
זר כתבות
לטייל בצפון
טיולים מרעננים בקיץ
הטבע בעדשת המצלמה
גליון 87
סתיו 2019
הרשמה
לניוזלטר
© כל הזכויות שמורות רשות הטבע והגנים