שבת של כרישים בפארק נחל חדרה

יש לכם תוכניות לשבת הקרובה? למה לא תצאו לטיול משפחתי קצר בשפך נחל חדרה, שבסיומו אולי תזכו לצפות ב... כרישים? בתחנת ההסברה החדשה שהוצבה במקום תוכלו ללמוד על טורפי-על אלו 

איל שפירא
|
פברואר 2019
|
שלח כתבה
כריש עפרורי צילום: חגי נתיב, תחנת מוריס קאהן לחקר הים

אם מזג האוויר יאיר פנים, מומלץ להגיע בשבת במרס לתחנת ההסברה החדשה בפארק נחל חדרה. בתחנה תקבלו תשובות על כל מה שרציתם לדעת על הכרישים הפוקדים מדי חורף את שפך הנחל.

אבל לפני הכול רקע קצר: בעשרות השנים האחרונות הידלדלה מאוד אוכלוסיית הכרישים בעולם כולו. כידוע, לכרישים, בהיותם טורפי-על, יש חשיבות רבה בשמירה על מערכות אקולוגיות ימיות, והיעלמותם עלולה להפר את האיזון האקולוגי. מסיבה זו במקומות רבים בעולם גובשו תוכניות פעולה להגנה על אוכלוסייתם, וגם בישראל. בארץ תוכניות אלו עוסקות בדרכי פעולה כהצעות לחקיקה, מחקר, ניטור, אכיפה, וכן הסברה וחינוך הציבור הרחב. 

עוד כתבות על כרישים:

יצאת כריש

ביקור מפתיע של כריש לויתן

 

 
צילום מהאוויר של כרישים בסמוך לתחנת הכוח בחדרה צילום: חגי נתיב, תחנת מוריס קאהן לחקר הים
לצפות בכרישים

כיום כבר מדובר בסוד ידוע למדיי: מדי חורף מתקבצים כרישים קרוב למוצא הימי של תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה. מוקד המשיכה הוא נקודת היציאה של עודפי המים החמים של התחנה אל הים.

את המקום פוקדים בעיקר כרישים ממין עפרורי. הם מגיעים בחודש נובמבר ונשארים כאן עד תחילת אפריל. מעריכים כי מדובר בכ-20 עד 30 פרטים, ולעיתים ניתן להבחין בהם בנקל בזכות סנפירי הגב שלהם. אורכו של העפרורי כ-4 מ’, משקלו כ-350 ק"ג וסנפירי הגב שלו מעוגלים במקצת. רק לעיתים נדירות הוא עשוי לנשוך בני אדם, ובכל מקרה בני אדם אינם חלק ממזונו. הכריש העפרורי נדיר מאוד בים התיכון, לכן הופעתו בחופי ישראל מדי חורף נחשבת ייחודית בקנה מידה עולמי. 

עם הכריש העפרורי מגיעים גם כרישים ממין סנפירתן. כרישים אלו קטנים יותר – אורכם כ-2.5  מ’ ומשקלם כ-100 ק"ג. סנפירי הגב שלהם גבוהים יותר משל העפרוריים, והם חופפים לסנפירי הצד (שלא כמו העפרוריים). שני המינים בסכנת הכחדה בים התיכון.  

כריש עפרורי ליד תחנת הכוח בחדרה צילום: חגי נתיב, תחנת מוריס קאהן לחקר הים
תעלומת המים החמים

"נכון להיום לא ידוע מאיזה אזור בים התיכון נודדים לכאן הכרישים הללו, ויתרה מכך – מהי הסיבה להגעתם", מסבירה שירה סלינגרה, העובדת בתחום הים של רשות הטבע והגנים. "העובדה שישנו מתאם בין התקבצותם מול שפך הנחל לבין הזרמת המים החמים אינה מספקת הסבר מניח את הדעת". לדבריה, בימים אלו שוקדים על מציאת פתרון לתעלומה חוקרי תחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה.

טיול לשבת

כדי ליהנות מתצפית על הכרישים מומלץ לגשת קודם כול לתחנת ההסברה שפועלת בפארק נחל חדרה. את התחנה מאיישים מתנדבי רשות הטבע והגנים, עמותת אקואושן והחברה להגנת הטבע. התחנה פתוחה מדי שבת בשעות 15:00-10:00 (לא בימי גשם), ופעילה עד תחילת אפריל.

המדריכים בתחנה ישמחו לספק תשובות על שלל שאלות, לספר לילדים על עולמם של הכרישים ולכוון אתכם אל נקודת התצפית הנוחה בגדה הדרומית של הנחל. מומלץ להצטייד במשקפת. תחנת ההסברה היא חלק מפרויקט הסדרת המקום למבקרים, ושותפים בו גם הרשות לצלילה ספורטיבית, עיריית חדרה, חברת נחלים לפיתוח תיירות חדרה ותחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה.

מלבד כרישים יש פה גם גשר מרשים שילדים ישמחו לטפס עליו, מסלול טיול לצד הנחל ופינות פיקניק נעימות. לידיעתכם, אזור זה הוא חלק משביל ישראל ובעתיד יהיה גם חלק מ"דרך הים" המתוכננת. 

 
תחנת הסברה על כרישים
צילום: שירה סלינגרה
לראותם בלבד: שומרים על הכרישים

בתחנת ההסברה יספרו לכם על חייהם המרתקים של הכרישים ועל הפעולות שנעשות כדי להגן על טורפי-על אלו, שסכנת הכחדה חמורה מרחפת מעליהם. יש לזכור שאתר זה מסוכן לצלילה: יש בו זרמים חזקים, פסולת דיג מסוכנת (קרסים, חוטי דיג) וראות גרועה. בעתיד יוסדר במקום אתר צלילה והוא יאפשר חוויה תת-מימית בלי להבריח את הכרישים. כמו כן תיבנה מרפסת תצפית.

שימו לב: בשום אופן אין להשליך מזון לכרישים – הדבר עלול לסכן את חייהם.

הכרישים הם ערך טבע מוגן. אסור לפגוע בהם או להאכילם, ובמקום יש אכיפה קפדנית של החוק בעניין זה.

 
מה הסיכוי לצפות בכרישים?

כידוע, הטבע אינו "תוכנית כבקשתך" ולא בכל רגע נתון תוכלו לצפות בכרישים. עם זאת, הסיכוי הטוב ביותר לראותם הוא כשהים רגוע ושקט.

איך מגיעים: מכביש החוף פונים מערבה במחלף אולגה ונוסעים עד חניון פארק נחל חדרה, דרומית לתחנת הכוח. מהחניה הולכים מערבה לכיוון הים עד תחנת ההסברה.

 
זר כתבות
לטייל בצפון
בשביל הטבע
שבילים
גליון 87
סתיו 2019
הרשמה לניוזלטר
ע"י OUTLOOK
ע"י GMAIL
© כל הזכויות שמורות רשות הטבע והגנים