מתגלגלים על שביל ישראל

חברי מועדון בית הגלגלים הגשימו חלום עם היציאה לטיולים בטבע. בתוכנית חברתית משותפת עם רשות הטבע והגנים הם בונים עתה כלים שיסייעו לעוד אנשים בעלי מוגבלויות כמותם לצאת ולטייל וליהנות מהטבע כמו כולם

נירית סוקול
|
יוני 2019
|
שלח כתבה
חברי מועדון בית הגלגלים צילום: אביאב רבינוביץ’

כשיוצאים לטיול בשטח, אנחנו רגילים להתלונן על עליות קשות, על מזג אוויר חם או קר מדי, על אי נוחות, על כאבי רגליים או כאבי גב, בקיצור – על מה לא. כל טיול בארץ ובעולם דורש תכנון, אבל כאשר המטיילים הם אנשים עם מוגבלויות הכול הופך קשה יותר ודורש הכנות מדויקות ומדוקדקות. תוכנית "בשבילנו", בהובלת רשות הטבע והגנים ובתמיכת מפעל הפיס, מסייעת לאנשים בעלי מוגבלויות לטייל בארץ באתרים מונגשים למרות המגבלות האישיות וליהנות מהטבע כמו כל אחד אחר. 

צביטות ברגליים

"הכול התחיל במקרה", משתף אותי שי, מי שהיה הראשון ליזום פרויקט שקשור לשבילי הארץ. שי אליאס, בן 38 מהקריות, הוא בעל מוגבלות פיזית וחבר במועדון בית הגלגלים – מועדון לאנשים בוגרים עם מוגבלויות פיזיות. "יום אחד הוזמנתי להאקתון (אירוע יזמות המוני) בנושא אנשים עם מוגבלויות, ובזמן ההפסקה שמעתי מהצד שיחה של שתי נשים על רשות הטבע והגנים, טיולים בטבע ומה שביניהם. מיד שאלתי אם אני יכול להצטרף לשיחה ומאז הכול התגלגל קדימה, תרתי משמע. תוכנית ’בשבילנו’ נולדה מתוך הצורך העז שלנו לטייל בשבילי הארץ. לצערנו אוכלוסיות בעלי המוגבלויות עדיין ממודרות במידה רבה מהאפשרות לטייל ולחוות מקומות רבים בטבע ועל שביל ישראל בפרט".

בחניון הנגיש בפתחת נחל אורן צילום: יואב שדמי

עבור רבים מתושבי הצפון, שביל ישראל ושבילים נוספים מוגדרים כ"חצר האחורית והלא נגישה". בזכות שיתוף פעולה ייחודי עם רשות הטבע והגנים בתוכנית, נחשפות בפני אנשים עם מוגבלויות מאזור הצפון אפשרויות לביקור באתרים מונגשים הנמצאים על שביל ישראל ומוענקים להם כלים בסיסיים לטיול באופן שהולם את היכולות והצרכים הייחודיים שלהם. 

"את התוכנית התחלנו במפגש ראשון אצלנו במועדון החברתי בקרית חיים, עם קבוצה של כ-20 חברים, רובם על כיסאות גלגלים וכמה מהם נעזרים בהליכונים", נזכר אליאס. את המפגשים ליוו מיכל אבוטבול – מדריכה מטעם רשות הטבע והגנים, סוזי רונן – רכזת קהילה של רשות הטבע והגנים בשביל ישראל בכרמל, ויואב שדמי – מנהל הבית הצפוני של בית הגלגלים. "כבר במהלך המפגש הראשון, לאחר תיאום ציפיות, התחלנו להוביל מיזם קהילתי ייחודי שמאז גדל והתרחב", הוא מוסיף. "עבורנו התוכנית הזו היא כמו אוויר לנשימה. יש בה גם ערך חברתי-מוסרי ומסר לחברה הישראלית כולה, שכן הנראות והנוכחות שלנו במרחב הציבורי הופכות את החברה שלנו ליפה וטובה יותר". 

הופכים חלום למציאות

ראבב חטיב, בת 33 מכפר סמיה, חברה כשנתיים במועדון החברתי בית הגלגלים. כמו אליאס, גם חטיב בעלת מוגבלות פיזית, וכמותו היא מאמינה שבזכות התוכנית החלום שלה הפך למציאות. "שנים שאני חולמת לטייל בשבילי הארץ, אך לצערי אני וחבריי תלויים במשפחות שלנו, אשר לחלקן אין יכולות ואמצעים כדי לסייע לנו לצאת ולטייל", היא משתפת אותי בהתרגשות רבה. לאחר מכן חטיב מספרת על הטיול הראשון שלהם לחניון פתחת נחל אורן בפארק הכרמל. "היה כל כך כיף לבלות בחיק המשפחה והחברים. החניון היה נגיש לכולם, גם למי שכמוני נעזר בהליכון או למי שנע בכיסא גלגלים ומחפש מקום שלו ורגוע לפיקניק מול נופים וטבע עוצר נשימה של הכרמל. התחלנו את הטיול בנתיב הליכה המסומן בסימון שבילים ולמדנו על המורשת המקומית. אזור הכרמל שופע באתרי מורשת לכל הדתות. פגשנו בבעלי חיים ואפילו הבחנו בנשר שחג בשמים. נהנינו מיופים של עצים נפוצים ופרחים ולא פסחנו על פעילות חברתית וחווייתית של הכנת פיתות על סאג’. במהלך כל הטיול תיעדנו כל רגע, צחקנו, שיתפנו, עזרנו ותמכנו זה בזה. הטיול היה הצלחה אדירה ופתח לנו תיאבון לעוד המון טיולים. כולם בלי יוצא מן הכלל לקחו חלק בטיול ולכל אחד מאיתנו היה תפקיד חשוב. חזרנו עייפים אך מרוצים ומרוגשים ואנו כבר מחכים בקוצר רוח לטיול הבא שלנו".

החניון המונגש בפתחת נחל אורן
צילום: תמי קרן-רותם
איך אפשר שלא להתאהב

סוזי רונן, רכזת קהילה בשביל ישראל בכרמל מטעם רשות הטבע והגנים, התחברה במהרה לתוכנית הייחודית והיא שותפה מלאה להוצאתה לפועל. רונן מספרת שהיא בסך הכול הייתה שם כדי לכוון את חברי הקבוצה ולרכז את הנושא ושאת רוב העבודה הם עשו בעצמם. "המפגש הראשון איתם היה מיוחד. לאחר היכרות ולמידה של הקבוצה אי אפשר היה שלא להתאהב בהם מיד. הקבוצה הזו הטרוגנית ויש בה הכול: דתיים וחילונים, דרוזים, מוסלמים, עולים ותיקים. הם גדלו יחד כקבוצה ולכולם יש מכנה משותף: הם אוהבי טבע, אוהבים את החיים ומוכנים לצאת לטרוף את העולם. החבר’ה האלה יוצאים מאזור הנוחות שלהם ומתמודדים עם אתגרים פיזיים ובעיקר עם עצמם ועם הרצון להגשים חלומות", היא משתפת. "מהרגע הראשון הבנתי שהם לא הולכים לוותר ושהתוכנית הזאת, המקדמת טיולים של אנשים בעלי מוגבלויות פיזיות בטבע ובשבילי הארץ המונגשים, הולכת להישאר כאן ולהטביע חותם. ההתבוננות והשוטטות של החברים בטבע, שהעצימו אצלם את החוויה, ושיתוף הפעולה המלא של כולם במשימות הותירו אותי ללא מילים, ’כולם בשביל אחד ואחד בשביל כולם’. 

תיק טיול

חברי הקבוצה בתוכנית "בשבילנו" בחרו להוביל במסגרת התוכנית יוזמה נוספת בשם "תיק טיול". כיום, אין בנמצא מארז של המלצות לטיולים ומסלולים שנכתבו על ידי בעלי מוגבלויות ולמען בעלי מוגבלויות. על כן היוזמה של תיק טיול היא חדשנית. כל תיק טיול שיבנה על ידי חברי הקבוצה ירכז מידע כללי, רשמים אישיים, מוקדי עניין, הצעות לפעילויות, תמונות, טלפונים, פרטי נגישות והמון טיפים לטיול מוצלח ומהנה המותאם לאנשים עם מוגבלויות פיזיות. עד כה פורסם תיק טיול אחד והאחרים בדרך. חברי הקבוצה מספרים שתיקי הטיול שהם בונים הם מתנה שהם מעניקים בחזרה, אחרי כל הטוב שקיבלו. 

לתיק טיול לחניון פתחת נחל אורן

זר כתבות
לטייל בצפון
בשביל הטבע
שבילים
גליון 87
סתיו 2019
הרשמה לניוזלטר
ע"י OUTLOOK
ע"י GMAIL
© כל הזכויות שמורות רשות הטבע והגנים