הצלחה לפרויקט "פורשים כנף" לאישוש אוכלוסיות הדורסים בישראל, לאחר שהעיטמים לבני הזנב, שנכחדו בעבר מהטבע, מקננים זו השנה השנייה ברציפות בשמורת הטבע החולה. צילומיו של יוסי אשבול שתיעד את הקינון חושפים את יופיים של העיטמים, שהם סמל לשימור בתי הגידול הלחים
עיטם לבן זנב הוא עוף דורס גדול ומרשים המהווה סמל לבתי גידול לחים כגון נחלים וביצות. בעבר היו העיטמים נפוצים באירופה ובאסיה, אך בעשורים האחרונים הצטמצמו אוכלוסיותיהם עקב הרס שטחים טבעיים נרחבים. אוכלוסיית העיטמים בישראל שהיתה האוכלוסייה הדרומית ביותר של המין באירופה ובמערב אסיה, נכחדה בשנות ה- 50 עם ייבוש אגם החולה ועקב הרעלות משניות שנגרמו מאכילת טרף שהורעל מחומרים להדברת מכרסמים.
בשנת 1992 החלה רשות הטבע והגנים בתוכנית להשבת העיטמים לטבע בישראל. במהלך שנים אלו הובאו ארצה גוזלים מגני חיות באירופה (הולנד, פולין, אסטוניה ואירלנד), גודלו עיטמים בשבי בגרעין רביה וכ- 50 פרטים שוחררו לטבע בשמורות טבע בצפון. למרבה הצער רבים מהפרטים המשוחררים אבדו, בין היתר עקב התחשמלות, הרעלות וירי.
פרטים אחרים נצפים בקביעות בעמק החולה ובשמורת הטבע החולה, וכן בגולן ובעמק עכו. אולם רק בשנה שעברה התבצעה לראשונה רבייה מוצלחת של הפרטים המשוחררים בטבע, כאשר זוג עיטמים קינן בשמורת הטבע החולה והפריח גוזל.
השנה נבנה שוב קן בשמורת הטבע החולה ובו שני גוזלים. מלאכת הטיפול בגוזלים נעשית על ידי נקבה ששוחררה לטבע לפני כמה שנים ובאופן מפתיע גם על ידי שני זכרים ששוחררו לטבע בשנות ה- 90. קינון בטבע של פרטים שגדלו בגרעין הרבייה מעיד על הצלחתו של הפרויקט להשבת העיטמים לבני הזנב לטבע בישראל ומפיח תקווה שאוכלוסייתם תשגשג בישראל כפי שהיה בעבר.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...