אם אתם מטיילים הרבה וכבר סימנתם וי ליד רבים ממסלולי הטיול המוכרים בארץ, הנה המלצה על מסלול מדברי מתויר פחות אבל מעניין לא פחות: מהר עיט לנחל כסוי בשמורת טבע צוקי שיירות ולקינוח נתגלגל בדיונות הגדולות. בלילה מומלץ ללון בחניון הלילה בשמורת טבע חי בר יטבתה
החולות הזהובים בנחל כסוי מושכים אליהם מטיילים רבים. בעבר חולות אלו, המשתרעים על פני כ-15 קילומטרים רבועים, היו מגרש משחקים לגי’פאים, שבנסיעתם בשטח חרשו אותו וכך רמסו את החי והצומח ושינו את פני הדיונות. ב-2009 הוכרז המקום שמורת טבע וכעת הוא חלק משמורת טבע צוקי שיירות.
השמורה הוכרזה כדי להגן על החול הייחודי שבמקום. זהו חול גירני שמקורו בסלעי משקע ימי בבקעת עובדה. בחול מאובנים רבים של פורמיניפרות (מאובנים מיקרוסקופיים), וגדל בו הצמח לענה חד-זרעית, שמאפיין את מישור החוף אך נמצא גם כאן באוכלוסייה קטנה ומקומית. הפיכת השטח לשמורה אפשר להסדיר מסלול לכלי רכב ומסלול להליכה. במקום הוצב שלט הכוונה למסלולים, והמטיילים מתבקשים לנוע על השבילים בלבד.
אופי המסלול: אורכו כ-13 קילומטר והוא מתאים לחובבי הליכה מרובה. המסלול קווי, על כן יש להעמיד בסופו רכב מאסף.
איך מגיעים לנקודת ההתחלה? מצומת קטורה שבכביש 90 עולים מערבה בכביש 40 לכיוון מצפה רמון. לאחר כ-3.4 קילומטרים חולפים על פני מצפור הר עיט שבעיקול הכביש. ממשיכים עוד כ-2 קילומטרים ואחרי הכניסה למחנה הצבאי פונים שמאלה בדרך עפר המסומנת בסימון כחול. השביל למטיילים ברגל מתחיל כ-700 מטרים בהמשך הדרך בנקודת המפגש של שלושה שבילים המסומנים בכחול, בשחור ובירוק. אנו נעקוב אחר השביל המסומן בירוק.
השביל נכנס לערוץ הולך ומתעמק, ואחרי כקילומטר עוקף את הקניון הענק שיוצר ראשו של נחל גרופית. הנחל מתחתר בעוצמה בשל הפרש הגובה בין הר עיט לערבה (בערך 400 מטרים), וכדי להימנע מסכנה השביל מתרחק מן הקניון ומטפס בנחת לראשו של הר איה – שם נגלה נוף ירח רחב ושטוח, ריק מצמחייה. בקצה המצוק של הר איה יש תצפית מרהיבה על הערבה והרי אדום.
מהר איה השביל יורד ופוגש דרך עפר המסומנת באדום. דרך זו מלווה את קו צינור הנפט אילת-אשקלון (קצא"א). נצעד בה כמה מטרים שמאלה ונגלה את המשך השביל המסומן בירוק. השביל הירוק עולה ביובל של נחל איה ומסתיים באחת ב"סכין" של הר גרופית. התצפית על הערבה היא תאווה לעיניים.
מהר גרופית השביל יורד היישר לערוץ נחל כסוי. תחילה צועדים בערוץ גדול בנוף מדברי שכבר הכרנו קודם, אך בהמשך הנוף משתנה ללא הכר – את ערוצו הרחב של הנחל חוסמות כליל דיונות חול גדולות, ואילו כתפיו גירניות לחלוטין. הצמח הבולט ביותר בשטח הוא עציון (פרקרק) פרסי – צמח שיודע לצמוח בקרקעות חוליות של מדבר אמיתי.
השביל הירוק שצעדנו בו מגיע לדרך עפר המסומנת באדום. מי שיפנה ימינה יגיע בעוד כקילומטר לכביש המוביל לשחרות. מי שיצעד שמאלה יגיע בעוד 1.5 קילומטרים לדיונה המפורסמת של נחל כסוי, הנשענת על מדרון גיר גבוה.
לסיום הטיול נתכבד בטיפוס אל ראש הדיונה הנהדרת ונגלוש ממנו בריצת דילוגים וגלגולים. הגישה לדיונה מכביש שחרות קצרה ונוחה ומתאימה לרכב פרטי.
להשלמת חווית הטיול במדבר מומלץ ללון בחניון הלילה בחי בר יטבתה. במקום שירותים ומקלחות.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...