פתאום קם אדם ומחליט: שהוא נרתם למען חיות הבר

גם השנה חובבי הטבע עוקבים אחר מושבת הנשרים במצוקי הכרמל, אולם קן אחד שהוקם הרחק מהמושבה עורר בכמה מהם צורך אדיר ומחויבות לפעול למען שלום הגוזל שבו. לדבריהם בשליחות הזאת דווקא הם הנתרמים

נירית סוקול
|
יולי 2018
|
שלח כתבה
קן הנשרים בכרמל ובו בוגר וגוזל
צילום: עופר בריל

עופר בריל, צלם טבע ומתנדב סדרתי למען חיות הבר, מתיישב בכל שישי-שבת לתעד את המחזה המדהים של קינון הנשרים בכרמל במצלמתו הענקית. אם תהיתם מה מניע אותו ואת חבריו להשקיע מעצמם במסירות למען הטבע, הלכנו לשוחח איתם על קינון נשרים, על התנדבות ועל מה שביניהם.

מצלם את הרגעים הגדולים בטבע

כשנודע ברשות הטבע והגנים כי זוג נשרים בונה קן בנפרד ממושבת הנשרים שנוסדה אך לפני שנים מעטות במצוקי הכרמל, ההתרגשות הייתה רבה, שכן ייתכן שבעקבות זוג זה יבואו עוד נשרים ותקום עוד מושבת נשרים בכרמל, שיתף אותי בריל. הקן החדש נבנה בסמוך למסלול טיול שבו חולפים מטיילים רבים, והתעורר חשש שתנועת המטיילים תפריע לקינון מפני שהנשרים רגישים מאוד לרעשים, ואם הם ירגישו מאוימים הם עלולים לנטוש את הקן מיד. 

עופר בריל צופה על קן הנשרים
צילום: עדי אשכנזי

בריל, פנסיונר בהווה והייטקיסט בעבר, הוא אחד מארבעים מתנדבים פעילים בקבוצת "משמרנשר". הקבוצה פועלת בפרויקט "פורשים כנף" – פרויקט ששותפים בו רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל. בריל החל להתנדב למען חיות הבר בשנת 2009  בעקבות בנו מתן, שהיה מראשוני המתנדבים בבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים. שם, בספארי, החל לטפל בחיות פצועות עד להבראתן ותמיד מתעד במצלמתו את כל התהליך: האכלות, טיפולים , ניתוחים וגם שחרורים בחזרה לטבע. אישיותו הנעימה ואהבתו לצילום הפכו אותו מיד לאחד מצלמי הבית של בית החולים לחיות בר. את קן הנשרים הוא החליט ללוות כבר מתחילתו, והוא נמצא שם בכל סוף שבוע מאובזר במצלמה, בטלסקופ, בכובע ובמים, ובעיקר במצב רוח טוב וחיוך. "כצלם טבע החלטתי לתעד את כל התהליך מתחילתו ועד סופו, בו יפרח גוזל הנשר אל הטבע", הוא מציין. 

 

"ומה מביא אותך לשבת כל סוף שבוע ליד עץ הזית?" אני שואלת אותו. "ההתרגשות ואהבתי העזה לצילום", הוא עונה ללא היסוס. "אני מתעד כאן כבר יותר מארבעה חודשים ואהיה כאן עד לפריחת הגוזל מהקן. למקום מגיעים המוני מטיילים, וכשהם פוגשים בי הם מיד עוצרים ומגלים התעניינות רבה. רבים מבקשים להציץ בקן דרך עדשות הטלסקופ והמצלמה ולעיתים גם מבקשים להצטרף ולהתנדב". 

מאוהבת בטבע

מיטל מסיקה, בת 48, אם לשתי בנות, מתגוררת בקיבוץ נווה ים. גם היא יושבת שעות רבות בתצפית על קן הנשרים שבכרמל. כבר בתחילת השיחה קולה רעד מהתרגשות. "תכתבי שאני מאוהבת, ואני מממשת את אהבתי הגדולה בתחום", היו המילים הראשונות שלה. מסיקה החלה להתנדב ברשות הטבע והגנים לפני שבע שנים בפרויקט פורשים כנף, ופועלת עם קבוצת המתנדבים להשבת עופות דורסים לטבע לאחר תהליך החלמה ושיקום. אל משמר הנשר החליטה להצטרף בעקבות אהבתה הרבה לבעלי כנף. גם את מסיקה תוכלו למצוא כל סוף שבוע מצוידת בטלסקופ ובמשקפת, ממוקמת בלב נוף מרהיב, תחת עץ זית מול קן הנשרים. "אני נהנית מהנוף הנפלא, מקהל המטיילים הסקרן, ובעיקר מהילדים ששואלים שאלות, ומגיעה עם המון אורך רוח, סבלנות וסובלנות ", היא מספרת.

 

מהיכן הידע? אני שואלת. "את הידע קיבלתי במסגרת הרצאות והדרכות מטעם רשות הטבע והגנים. צוות מקצועי של הרשות מלווה אותנו, ואנו מתעדכנים ומעדכנים דרך קבוצת ווטסאפ שבה כולנו חברים. בעוד זמן קצר הגוזל יפרח והפרויקט יסתיים ואני כבר מתגעגעת", היא מוסיפה. 

 

"מה מביא אותך להתנדב בפרויקט הזה?" שאלתי. "אני מתרגשת כל פעם מחדש לפגוש במטיילים, ובזכותם לומדת להיות קשובה ולהתבונן. אני מרגישה שייכת לקבוצת אנשים מיוחדת, וברגע שאזכה לראות את הגוזל פורח מן הקן ארגיש שעשיתי משהו טוב". והיא מוסיפה: "מאוהבת כתבת, נכון?"

נשר בוגר בקן בכרמל ובתוכו גוזל
צילום: עופר בריל
משמר הנשר

סער שירן ייסדה את קבוצת המתנדבים "משמרנשר" ומרכזת את המתנדבים בכרמל מטעם רשות הטבע והגנים. "כשגילינו קן נשרים חדש בסמוך למסלול טיול פופולרי, הבנו שיש צורך להגן עליו באמצעות שיתוף הקהל", היא מספרת. קבוצת הפעילים, המונה כ-40 מתנדבים, הוקמה במיוחד לאחר בניית הקן. "הקבוצה הזאת מאוד הטרוגנית ויש בה ילדים מגיל 7, צעירים בשנת שירות, משפחות ופנסיונרים, אך לכולם יש מכנה משותף של חובבי טבע ואוהבי בעלי כנף", שירן מפרטת. המתנדבים נמצאים במקום בעיקר בסופי שבוע, כשהמקום הומה מטיילים. הם פותחים את עמדת התצפית בשעה 8:00 בבוקר ומתחלפים כל ארבע-חמש שעות.  "פריחתו של הגוזל מהקן צפויה להיות בחודש יולי. עד אז אנחנו נהיה שם בכל סוף שבוע", היא מבטיחה. "מרגש לראות את החיבור בין האדם לטבע מתממש דרך ערוץ ההתנדבות ואת הסיפוק והשמחה של מתנדב שמרגיש ויודע שתרם". הטבע הוא האוצר של כולנו וביחד נוכל לשמור עליו". אני השתכנעתי, ואתם?

 

למעוניינים להתנדב פרטים באתר  

 
כתבות נוספות
דווחו על תצפיות בצמחים נדירים

אתר אינטרנט חדש של רשות הטבע והגנים מציג מידע מ...

יוני 2015
משפחות פורצות דרך

תוכנית "משפחה פורצת דרך" מחברת אתכם ל...

אוקטובר 2018
מוקירים את פועלם

הועדה הבינלאומית להגנה על מינים נודדים העניקה ל...

אפריל 2019
זר כתבות
לטייל בצפון
טיולים מרעננים בקיץ
הטבע בעדשת המצלמה
גליון 87
סתיו 2019
הרשמה
לניוזלטר
© כל הזכויות שמורות רשות הטבע והגנים