במסלול הטיול בחי בר כרמל תוכלו לפגוש מיני יונקים גדולים ונשרים – בעלי חיים שגדלו בגרעיני רבייה וצאצאיהם שוחררו לטבע.
נתחיל את הביקור במרכז המבקרים ונצפה בו בסרט על חי-בר כרמל ועל בעלי החיים שבו. נמשיך למרפסת התצפית ונרד בשביל להתבונן בבעלי החיים שבגרעיני הרבייה. משם נעלה חזרה לחניון.
יונקים גדולים ועופות שחיו בארץ מאות אלפי שנים נעלמו מנופיה בשלהי המאה ה-19 בגלל ציד פרוע. חי בר כרמל מוקדש לגידול בעלי חיים בסכנת הכחדה או בעלי חיים שנכחדו מן האזור, ולהשבתם לטבע. גרעיני הרבייה במקום הם של מיני יונקים, בהם היחמור הפרסי ואייל הכרמל, וכן של נשרים ומיני עופות דורסים אחרים.
בחפירות ארכאולוגיות נחשפו שרידי עצמות וקרניים של יחמורים כבר מן התקופות הפרהיסטוריות, והם חיו בארץ ישראל עד לפני כמאתיים שנה. המין שחי בה נכחד לחלוטין, ובמקומו הובא מין קרוב – יחמור פרסי, שגם הוא נכחד כמעט לגמרי. פרטי היחמור הפרסי הובאו לארץ במבצע מיוחד במטוס אל על האחרון שעזב את איראן בזמן ההפיכה האסלאמית בשנת 1978. בימים ההם שרדו מבעל חיים זה רק פרטים מעטים בשמורת ציד של השאה הפרסי ובכמה גני חיות בעולם.
אייל הכרמל האחרון נכחד מארצנו בשנת 1912. זהו מין של אייל קטן למדיי. הוא חי בחורש לבדו ולא בעדרים, ולאיילים הזכרים קרניים קצרות וחדות. הפרטים שהם יסוד גרעין הרבייה בכרמל הובאו מהונגריה והגרעין צמח במהירות, לא מעט בזכות כושר ההתרבות הגבוה של בעל חיים זה. עד כה שוחררו איילי כרמל ברמת הנדיב בדרום הכרמל, ובשמורת הטבע הר חורשן ממזרח לזיכרון יעקב.
מספר הנשרים בארץ הולך ופוחת. הסיבות להתמעטות הנשרים רבות: ציד בלתי מבוקר, הרעלות בעקבות שימוש מרובה בחומרי הדברה בחקלאות, פיתוח תעשייתי מואץ, אימוני צבא, זיהום הסביבה, התחשמלות, ועוד. כדי לאושש את אוכלוסיית הנשרים והדורסים הוקם בחי-בר כרמל גרעין רבייה לנשרים ולעופות דורסים. העופות מוחזקים בכלובי רבייה. הביצה הראשונה נלקחת להדגרה כדי ליצור גירוי להטלת ביצה שנייה ובדרך זו נכפל פוטנציאל הרבייה. לאחר הדגירה המבוקרת והבקיעה מחזירים את הגוזל לחיק משפחתו. כשהוא מגיע לגיל פריחה מעבירים אותו לכלוב אקלום ושם הוא מתרגל תעופה ולומד את הנוף שאליו הוא עתיד לשוב בהגיעו לבגרות מינית. כל הנשרים המשוחררים לטבע מטובעים בטבעות תקניות כסופות ובדרך כלל גם בטבעות צבעוניות ובתגי כנף, כדי שיהיה אפשר לזהות אותם מרחוק בנקל. בחי בר כרמל מגדלים גם מינים אחרים של דורסים בסכנת הכחדה, כגון עיטם לבן-זנב ועיט נצי.
אופי הטיול: מתאים לכל גיל
אורך המסלול: כקילומטר אחד
משך הטיול: שעה עד שעתיים
איך מגיעים? נוסעים בכביש חיפה-עוספיה (כביש 672). הכניסה לחי בר כרמל היא כ-300 מ’ מדרום לכניסה לאוניברסיטת חיפה.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...