שמורת טבע חוף דור הבונים מתפארת במפרצי חוף מרהיבי עין. טיול לעת שקיעה בין נקיקי הכורכר, כאשר השמש האדומה שוקעת בים הכחול, מאיר את השמורה באור ייחודי ותומך בטענה כי זהו החוף היפה בישראל
הפעולה המתמשכת של הגלים מכרסמת בחזית רכס הכורכר ו"ליטוף" הגלים החוזרים מותיר אחריו משטחים מפולסים, הידועים בשם "טבלאות גידוד". זהו בית גידול מיוחד, שתנאי החיים בו משתנים בצורה קיצונית במשך היממה; בעת הגאות מוצפות טבלאות הגידוד במי ים ואילו בזמן השפל הן חשופות לאוויר העולם.
שמורת טבע חוף דור הבונים נועדה, בין השאר, לשמר את טבלאות הגידוד ברכס הכורכר, שהוא סלע נדיר בעולם. הטבלאות בנויות משילוב של בליה עם התיישבות של כמה מיני חלזונות ייחודיים, בראשם צינורן בונה ושילשולן משולש. מינים אלה יוצרים ’מעקה’ בשפת הטבלה, שמאפשר קיום בבתי גידול שונים וייחודיים. כיום איננו מוצאים כמעט עדות למינים חיים אלה, והמשך קיום המבנה הייחודי הזה נמצא בסכנה.
אורך: כ-2.5 ק"מ. המסלול מעגלי.
משך הטיול: שעה עד שעה וחצי.
נקודת מוצא וסיום: רחבת החניה הדרומית בשמורת טבע דור-הבונים.
אל מפרץ הצדפים: מרחבת החניה הדרומית צועדים מערבה בשביל מסומן אדום. השביל מגיע לאחר כ-200 מטר ל"מפרץ הצדפים" - מפרצון נחמד למראה שבעבר, כאשר היה מרופד צדפים, אכן הצדיק את שמו. אל דאגה, הצדפים לא נעלמו מהחוף אלא רק עברו דירה. מעט מדרום למפרץ נמצאת מרפסת תצפית קטנה, הצופה על נופי הכרמל ועל המפרצים היפים הבונים את שמורת טבע חוף דור הבונים.
המערה הכחולה: עוד כמה צעדים דרומה ואנו במפרצון שזכה לשם "המערה הכחולה". ואמנם, בעיקר לקראת שקיעה, תוכלו לחזות בקרני השמש האלכסוניות היוצרות במים גוונים כחלחלים. "המערה הכחולה" היא אחת מנקיקים רבים שפרצו גלי הים ברכס הכורכר. כורכר הוא סלע, שנוצר מדיונות חול ש"התאבנו" בתהליכים של ליכוד גרגירי החול על ידי גיר. מקור הגיר הוא בשברי קונכיות של רכיכות יבשות, בשברי צדפים ובאבק שנישא ברוח ושקע על הדיונות. כאשר יורד גשם, הגיר מומס ומתגבש מחדש תוך כדי ליכוד גרגירי החול לסלע. מכאן שכורכר הוא סלע שנוצר אצלנו אך ורק ליד חוף הים.
מפרץ הצדפים "האמיתי": השביל פונה מעט מזרחה ומגיע למפרץ נוסף. דווקא במפרץ זה תגלו צדפים רבים. על פי כללי ההתנהגות בשמורות טבע, שכדאי לאמצם גם במקומות אחרים, אין ללקט צדפים, שהם ערך טבע מוגן, אלא להשאירם במקומם. במקום זה אפשר לפנות שמאלה ולשוב לרחבת החניה. אפשר גם להמשיך עוד כ-300 מטר דרומה כדי לצפות בחרטום ספינה טבועה ורק אז לשוב לנקודת המוצא בשביל מסומן ירוק. בדרך נעלה לראשה של גבעת כורכר.
אורך: כ-2 ק"מ לכל כיוון. מסלול הלוך וחזור.
משך הטיול: שעה וחצי עד שעתיים.
נקודת מוצא וסיום: רחבת החניה של חניון הלילה (חניה צפונית).
הסיור מתחיל מרחבת החניה המרכזית. נצא צפונה ונעשה את דרכנו לחוף דרך דיונה יפה ולבנה, שבה נגלה צמחיית חולות חוף אופיינית כגון חבצלת החוף, ציפורנית החולות ולפופית החוף.
לאחר כ-500 מטר, מעבר לשפך הבלתי מורגש כמעט של נחל מהר"ל, נחה על משכבה ספינת הדיג נץ, שטבעה בשנת 1970 בסמוך לחוף. תושבי האזור מכנים קטע זה של החוף בשם "חוף נץ", על שם הספינה.
לפנינו עוד כקילומטר וחצי של צעידה נעימה צפונה לאורך החוף, עד לתל נאמי – גבעת כורכר הבולטת מן החוף ויוצרת מעין חצי אי. מראש הגבעה אפשר להשקיף על מבצר עתלית. התל נושב בעיקר באלף השני לפנה"ס וייתכן כי שפך נחל מערות, כקילומטר מצפון לכאן, שימש את יושביו כמעגן. הממצאים שהתגלו בחפירות באתר מלמדים על יישוב שקיים קשרי מסחר עם קפריסין ויוון. מכאן נשוב לנקודת המוצא בדרך שבה באנו.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...