השושן הצחור, צמח בסכנת הכחדה, פורח בסוף אפריל ובמאי בכרמל ובגליל העליון. רשות הטבע והגנים עשתה סקר בכרמל ובו נאמד גודלה של אוכלוסיית השושנים ותפוצתה, והוא מראה שיש אזורים שבהם דילול החורש עשוי להרבות את הפריחה.
פרחי השושן הצחור החיים בבר בישראל הם בעלי מראה מלכותי משום היותם לבנים, כפי שמעיד שמם, ומשום גודלם הרב. אולם רק מעטים מאתנו זוכים לצפות בהם מדי שנה בעונה זו בטבע. הסיבה היא שאלו צמחים נדירים שגדלים רק בכרמל ובגליל העליון, וגם שם אוכלוסייתם מקוטעת.
סוברים שלאוכלוסייה הלא רציפה ולמיעוט הפרטים אחראים הצלבנים. בתקופת שהייתם בארץ הם אספו את בצלי הצמח איסוף יתר והעבירו אותם לאירופה, ושם נמכרו הצמחים לנוצרים כצמח קדוש. במרוצת השנים הפרטים שנאספו בארץ טופחו באירופה לצמחי התרבות הנמכרים לסידורי פרחים בכל העולם עד היום.
כדי לייצר פרחים, שהנם מקור לזרעים, צמחי השושן הצחור זקוקים לשמש ישירה, אלא שבעשורים האחרונים הלך ונעשה החורש בכרמל צפוף בצמחים גבוהים, ואינו מאפשר להם לפרוח. על רקע זה ערכה רשות הטבע והגנים במאי 2015 סקר לאיתור אתרי הגדילה של הצמחים בכרמל ולהערכת גודלה של האוכלוסייה. מתוצאות הסקר עלה שגודל אוכלוסיית השושן הצחור בכרמל הוא כאלף פרטים בלבד. תפוצתם דומה לתפוצתם בעבר, אולם בכמה מקומות נמצא שיעור פריחה נמוך. ממצא זה מצביע על אפשרות שדילול החורש ירבה את הפריחה.
למעוניינים לחזות בפרחי השושן הצחור בטבע מומלץ לטייל באפריל ובמאי אל מקבצי הפריחה בנחל כלח בכרמל. לכו בשביל המסומן באדום בקטע שוויצריה הקטנה-בית אורן. אין לסטות מהשביל מחשש שהצמחים יירמסו.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...