חוות משמר הכרמל פועלת זה כעשור כחניון לילה וכמוקד לפעילות יום לקבוצות מאורגנות, אך עברה טומן בחובו סיפור מרתק של התיישבות, של חלוציות ושל בניית הארץ - מימי האדם הקדמון ועד ימינו. לאחרונה חידשה החווה את פניה בשביל חדש בשם שביל החלוצים, על שם אסף רמון ז"ל
מאז ומתמיד משך אליו הכרמל מתיישבים. מזג אוויר טוב, מים וקרקע פורייה היו הרקע להתיישבות, מימי האדם הקדמון ועד ימינו. שרידי מגורים ומתקנים חקלאיים, המעידים על אותם מתיישבים קדומים, נמצאים בנקודות רבות בכרמל. הם נמצאים בין היתר בגבעה העגולה שעליה שוכנת חוות משמר הכרמל (מעל לנחלים אלון ואורן) ובאזור מתנהלת כבר שנים חפירה ארכיאולוגית.
לאורך השנים התחלפו תושבי המקום פעמים רבות; נוצרים, מוסלמים, דרוזים ולבסוף גם יהודים. שמה של הגבעה היה בעבר "ח’ירבת א-שלאלה", על שם קטע מנחל אורן שכונה "ואדי שלאלה" (בעברית: "נחל השלולית"). בשנות ה-30 של המאה הקודמת הגיעו למקום יזמים יהודים ובראשם יוסף לוי. לוי, שהיה מהנדס במקצועו, הוביל כמה פרויקטים של רכישת קרקעות והתיישבות, בהם גם פרויקט באזור זה, שבמסגרתו רכשה חברת כרמל להשקעות 6,000 דונם לטובת בניית עיר בשם "יערות הכרמל". לצורך הכשרת המקום ובעיקר לצורך שיווקו כמקום אפשרי למגורים הובאו למקום חלוצים, עולים חדשים ממרכז אירופה, שהובטח להם כי בעבור עבודתם יקבלו נחלה למגורים. קבוצה זו שהגיעה לאזור שלמרגלות הגבעה באוקטובר 1935 קראה לעצמה בשם "משמר הכרמל". בעקבות אירועי המרד הערבי הגדול שפרץ ב-1936, עברו חברי הקבוצה אל ראש הגבעה, התיישבו במבנה המקורה היחיד שהיה שם והקיפו אותו בחומה ובגדרות. מבנה זה נקרא "הבורג’" ("המבצר") והוא המבנה המרכזי בחוות משמר הכרמל של ימינו.
בסוף שנות ה-90 שוקם המקום על ידי רשות הטבע והגנים, וזה כעשור משמשת חוות משמר הכרמל כחניון לילה וכמוקד לפעילות, בעיקר של קבוצות תלמידים ובני נוער. כחלק מהרשת הארצית של חניוני הלילה, חוות משמר הכרמל מציעה ללנים בה מתקן מסודר ומאובזר. תלמידי בתי ספר מגיעים ללינת שטח בטיול שנתי או לפעילות שדאית במסגרת לימודי של"ח. גם חניכי תנועות נוער רבים ישנים בחווה במהלך טיולים באזור הכרמל או במסגרת סמינרים הנערכים בטבע. קבוצות רבות הפכו את המקום לחלק קבוע מלוח הטיולים שלהן ואליהן מצטרפות מדי שנה קבוצות נוספות. בסוכות ובפסח החווה מאפשרת לינת משפחות ובודדים. כך למעשה רעיון העיר יערות הכרמל לא נעלם אלא שינה צורה לטובת חניון לילה המושך מבקרים רבים.
לאחרונה נחנך בחוות משמר הכרמל "שביל החלוצים" על שם אסף רמון ז"ל (ראו מסלול מלא). אסף היה טייס חיל האוויר שנהרג בהתרסקות מטוסו בדרום הר חברון במהלך אימון בשנת 2009. הדרך החלוצית של אסף ושל אביו אילן רמון ז"ל, האסטרונאוט הישראלי הראשון, קושרת אותם לחלוצים שפעלו באותו מקום בעבר. תוואי השביל הוא עתיק במקורו, והתגלה בעקבות השריפה הגדולה בכרמל, והדרך, שעוברת במדרון הדרום-מערבי של הגבעה, משקיפה על נופו של נחל אלון. במהלך עבודות הכנת השביל, נערכו עבודות ניקיון במערה קטנה הנמצאת בצד השביל. החיילים שעסקו בעבודות גילו במערה ארבעה רימוני מדוכה שהוכנו בידי המחתרות היהודיות טרם הקמת המדינה, ועליהם האותיות USA. אותיות אלה מבלבלות וגורמות לנו לחשוב שמקום ייצורם היה בארצות הברית, אך יצרני הרימונים, שחמדו לצון מן הסתם, התכוונו ל"אונזרע שטיקל ארבייט" - "תוצרת עצמית שלנו" ביידיש. באזור המערה נמצאו לאחר השריפה שרידים נוספים מאותה תקופה - מסוליות נעליים ועד לפרימוסים וקופסאות פח של סרדינים שהותירו חברי המחתרת והלוחמים ששהו כאן באותה עת.
באזור משמר הכרמל מתנהלת כבר שנים חפירה ארכיאולוגית שעליה ממונה אוניברסיטת בר אילן. המשלחת, ברשות פרופ’ שמעון דר ויגאל בן-אפרים, ביצעה כמה עונות חפירה על הגבעה ובאזור הסובב. מלבד אנשי האקדמיה משתתפים בחפירות גם תלמידים ממגמת לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ב"קריית החינוך דרור" בלב השרון. בעונות החפירה הראשונות הצטרפו אליהם גם תלמידים מחטיבת הביניים בדליית אל כרמל, במטרה לקרב באמצעות העבודה המשותפת בין התלמידים היהודים לתלמידים הדרוזים.
החפירות העלו ממצאים רבים, בין היתר חרסים, מטבעות, מתקנים חקלאיים ושרידי מבנים, שהצביעו על רצף התיישבותי באתר זה, מתקופת הברונזה המאוחרת, לפני כ-3,500 שנה, ועד ימינו. בין שרידי המבנים שעל פני השטח אפשר לראות מבנה ציבור שנבנה בימי הביניים על שכבות קדומות יותר. גודלו של המבנה וקירו המעוגל כלפי מזרח מעלים את ההשערה שמדובר בכנסייה או במנזר. בחלק אחר של האתר נמצא מחסן של בית יוצר ובו נמצאו קנקנים, כלי אבן ונרות רבים, כנראה משלהי התקופה ההלניסטית. בשטח הגבעה יש גם כמה בורות מים, חלקם טרם נחפר. העונות האחרונות של החפירה התמקדו בבניין בעל שניים-שלושה מפלסים, שבו התגלתה מערכת ניקוז הבנויה מצינורות חרס שהעבירו את המים לבור סמוך. נוסף לכך, בוצעה חפירה ראשונית במערה קטנה, שעל אחד מממצאיה יורחב בהמשך. עבודות החפירה צפויות להימשך גם בעונה הבאה, כדי להמשיך להתחקות אחרי אותם אנשים שחיו פה בעבר הרחוק.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...