עת לתת שלווה לשלווים

אוכלוסיית השלווים בעולם יורדת ירידה חדה. בישראל השליו מוגדר בסכנת הכחדה, אולם בחוק הוא עדיין עוף מותר בציד. כדי לשמור על השלווים אסרה רשות הטבע והגנים לצוד אותם באיסור זמני, ובתקופה הקרובה היא תבדוק את מצב האוכלוסייה כדי לבחון כיצד לשמור על פרטיה בעתיד.  

טל ברטוב
|
דצמבר 2017
|
שלח כתבה
השליו המקראי מזוהה בימינו עם המין השליו הנודד
צילום: אייל ברטוב

רבות נכתב על כך שהעולם שלנו משתנה במהירות. המין האנושי מתרבה ומתפשט על חשבון אין ספור מינים של חיות בר, וגם מינים שלפני מאה שנים מנו מאות אלפים ואפילו מיליוני פרטים הם עתה על סף הכחדה וחלקם נעלמים מהעולם.

בשנות ה-50 של המאה שעברה נחקק בישראל חוק הגנת חיית הבר, ובחסותו מוגנות חיות הבר בישראל חוץ מכמה מינים המותרים בציד ספורטיבי. בזמן חקיקת החוק אוכלוסיותיהם של מינים אלו היו גדולות, אולם מאז התמעטו חלק מהמינים המותרים בציד בחוק והיום הציד מסכן את קיומם. משום כך הוצאו לאחרונה הארנבת והחוגלה מרשימת המינים המותרים בציד בישראל, ועם התמעטות אוכלוסיית השליו הנודד בודקת רשות הטבע והגנים אם צריך להוציא גם את השלווים מרשימת חיות הבר המותרות בציד, כדי שלא ייכחדו. 

 
גודלה של אוכלוסיית השליו הנודד היציבה בישראל הצטמצם מאוד, והיום היא מוגדרת בסכנת הכחדה חמורה
צילום: אייל ברטוב
השליו הנודד הוא עוף קרקע קטן שמשקלו כ-100 גרם בלבד. הוא מותאם להליכה וריצה וחי רוב חייו על הקרקע. הוא פעיל ביום וישן בלילה על האדמה. בעבר היו חופי ישראל מוצפים בשלווים נודדים מארצות הצפון בימי הסתיו. בסוף הקיץ התקדמו שלווי מרכז אירופה ואסיה הקטנה בהליכה ברגל ובתעופות קצרות לסירוגין ונאספו על חופיו הצפוניים של הים התיכון, ובסוף אוגוסט הם גמאו בתעופה 750 קילומטרים במסע לילי רצוף מעל לים התיכון. לפנות בוקר נחתו הלהקות המותשות על חופי דרום ישראל וצפון סיני למנוחה והתכוננו להמשך הנדידה דרומה. 
 
יוסף ברסלבי, חוקר ארץ ישראל בראשית המאה ה-20, תיאר את נדידת השליו כך: "באופקיהם של חופי ארצנו ייראו מחנות השלווים העצומים, הקרבים ובאים כעין ענן כהה המרחף על פני המים". גם במקרא מתוארת נדידת השלווים באותה התפעלות. 
 
היום התיאורים המרהיבים של ענני השלווים אינם דומים במאומה למה שמחכה להם בקפריסין, במלטה ובחופי ישראל וסיני. במקום חופים למנוחה ממתינות להם רשתות ציד, והעופות שמצליחים לחמוק מהרשתות ונחבאים מותשים בסתר הצמחייה נאספים בקלות בידי ציידים. מאז ימי קדם אף נאספות ביציהם כמאכל מבוקש. כדי להגן על אוכלוסיית השלווים העולמית מגודלים כיום השלווים בארצות שונות בחוות ריבוי למאכל ולאיסוף ביצים במקום לצודם בטבע. 
 
לפי דיווחי ארגון הצפרות הבין-לאומי Birdlife International כמיליון וחצי שלווים ניצודים בעולם בכל שנה. בשנים האחרונות אוכלוסיית השלווים בעולם פחתה עד מאוד והיום הם במעמד עוף בסכנת הכחדה.
שלווים כחול לבן

בישראל יש שתי אוכלוסיות שלווים נפרדות: אוכלוסייה מקומית קטנה ויציבה, שמקננת בדרום הארץ; ואוכלוסייה אירו-אסייתית שחולפת כאן בנדידת הסתיו בדרכה למשכן החורף שלה במדבריות מצרים. לפי הערכת מומחים אוכלוסיית השלווים המקומית מונה כיום כ-50 פרטים בלבד. בעדכון "הספר האדום" של העופות המקננים בישראל, שעומד להתפרסם בקרוב, זכה השליו הנודד בתואר המפוקפק "עוף בסכנת הכחדה חמורה".

ציד השלווים נעשה בעזרת "מלכודות שמע", המשמיעות בשדות קולות של שלווים במצוקה. השלווים נמשכים אל קולות חבריהם, כביכול, וניצודים בהמוניהם. מסיבה זו הוציאה השנה רשות הטבע והגנים צו שעה האוסר על ציד שלווים עד ראשית 2019. צו השעה מאפשר לחוקרים לבדוק את מצב השלווים בארץ, ואם אכן יתברר שהוא בכי רע ייעשו מאמצים להוציאם מרשימת חיות הבר המותרות בציד בישראל.

 
© כל הזכויות שמורות רשות הטבע והגנים