יותר מ-1,770 שרפות השתוללו בחודש שעבר ברחבי ישראל. עובדי רשות הטבע והגנים סייעו בהכוונת כוחות הכיבוי האוויריים והקרקעיים למוקדי האש ובגילוי ניסיונות הצתה. לאחר השרפה הגדולה בכרמל לפני שש שנים יצרה הרשות בשטחים הטבעיים וסביב יישובים אזורי חיץ שיסייעו בריסון השרפות ובכך יהיו גורם מסייע בכיבוין.
החודש לפני שש שנים פרצה השרפה הגדולה בכרמל: במשך חמישה ימים נשרף לב הכרמל בשרפת היער הגדולה ביותר שתועדה בארץ. היא גרמה אבדות בנפש, כ-25 אלף דונמים של שטח טבעי עלו באש, בתים ורכוש נשרפו, ובלב רבים מאתנו היא הותירה כאב צורב.
בחודש נובמבר האחרון, שש שנים אחר כך השתולל שוב גל אש גדול בארץ, הפעם במוקדים רבים, ויותר מ-40 אלף דונמים של ערכי טבע, מורשת ונוף נפגעו בשמורות טבע, בגנים לאומיים, בשטחים פתוחים וביישובים.
שמורת הטבע כפירה שבהרי יהודה היא מוקד משיכה למטיילים ולבעלי חיים, ובאזור יש גם כמה אתרי עתיקות. זהו גם בית גידול לבעלי חיים: צבאים, שועלים, תנים, צבועים, חזירי בר ושפע עופות, זוחלים ומכרסמים. השרפה העזה כילתה שטח נרחב, כ-14,500 דונמים, בו נשרפו עצי אלון, עצי אלה ואורנים. סביר להניח שבעלי חיים רבים איבדו בה את חייהם, בעיקר הקטנים והאטיים שאינם מסוגלים להימלט מהאש.
עובדי רשות הטבע והגנים מכירים את שמורות הטבע ואת השטחים הפתוחים היכרות עמוקה. בגל השרפות האחרון פעלו עם שירותי הכיבוי וההצלה כ-250 פקחים ואנשי שטח של הרשות במגוון תפקידים. הכרת השטח ויכולת ניוד מיטבית מאפשרות לפקחים לסייע לכוחות הכיבוי האוויריים והקרקעיים להגיע למוקד האש ולכבותה.
בעבודתם השוטפת פקחי רשות הטבע והגנים ערוכים לכיבוי שרפות בשטחים פתוחים, והם מצוידים ומיומנים בביצוע המשימה. הפעלת מערך של תצפיות בפריסה אזורית מאפשרת גילוי מוקדם של מוקדי אש וניסיונות הצתה. ואכן, באירועים מספר הם אף תפסו מציתים ואיתרו משליכי בקבוקי תבערה.
לאחר השרפה בכרמל ועקב מסקנות הוועדה לשיקום הכרמל שפעלה ב-2010 הוקם במחוז צפון של רשות הטבע והגנים ענף היער, על מנת לשקם את השטח שנשרף ולעצבו כך שיהיה אפשר לצמצם את השרפות הבאות ולשלוט בהן, ובד בבד לשמור על ערכי טבע, רכוש וחיי אדם.
"בהתאם להחלטות הוועדה ביצענו פעולות למניעת שרפות, בהן יצירת אזורי חיץ ליישובים במקומות שבהם יישוב נושק לשמורת טבע או גן לאומי על מנת להגן על היישובים ולצמצם את הפגיעה בטבע, ברכוש ובאדם", מספר נתן אלבז, מנהל ענף היער ופקיד יערות מחוז צפון ברשות הטבע והגנים. והוא מבהיר: "אזור חיץ הוא שטח שטופל על ידי דילול הצומח כדי להפחית את עצמת האש, גיזום חלקם התחתון של עצים כדי להוריד את גובה הלהבות ודילול עצים. בנוסף מכסחים בשטח צמחים עשבוניים ומפרידים בין גושי צומח כדי להוריד את מהירות האש".
כאמור, תפקידו של אזור החיץ הוא להנמיך את גובה הלהבות ואת עצמת האש ומהירותה, ולאפשר לכוחות הכיבוי להתמודד עם האש ולהציל חיים ורכוש. בהיבט בטיחות אש ושיקום השטח יש חשיבות רבה לדילול האורנים ולעידוד חורש טבעי. בה בעת רשות הטבע והגנים פועלת בהתאם לתכנית שעיקרה ממשק אורנים, דהיינו כריתת עצי אורן במטרה לעודד חורש ים תיכוני מקומי, כגון עצי אלון ואלה, העמיד יותר בפני דלקות.
כאמור, דלקות פורצות בגלל פעילות האדם — בין בכוונה בין בשוגג — ומדי שנה פורצות ברחבי ישראל מאות שרפות הפוגעות באדם, בערכי טבע ובנוף. הדרך הטובה ביותר להילחם באש היא למנוע את הבערתה.
כיצד עושים זאת? להלן כמה הוראות למטיילים בשטח:
אנא שימרו על הניקיון. אשפה, גם תמימה למראה, עלולה להיות דליקה והיא אף מסכנת את בעלי החיים.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...