בואו נתחיל בסוד הכי גלוי לאוהבי טבע מושבעים: הטיולים היפים, המסקרנים והמרגשים ביותר הם טיולים באביב. למה? כי באביב צבעי הטבע עזים ועולם החי והצומח שוקק חיים.
שביל מסומן הוא שביל שהוועדה לשבילי ישראל סימנה והוא מופיע הן בשטח הן במפת סימון שבילים. הוועדה אחראית לסימון כל השבילים בארץ ופועלת בתיאום עם כמה גופים: רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, הקרן הקיימת לישראל, המרכז למיפוי ישראל ומשרד החינוך, התרבות והספורט. בישראל יותר מ-10,000 קילומטרים של שבילים מסומנים.
רשות הטבע והגנים היא המחליטה. בשמורות טבע בודקים את הבקשה אקולוגים ברשות, והם מוודאים שהשביל לא יפגע בבעלי חיים או בצמחייה ייחודית. כמו כן, נבדקת השפעת הטיול בו על המאזן האקולוגי בשטח. תוואי שמאושר עובר מכאן לאגף הבטיחות ברשות, ואחרי שנמצא שהוא עומד באמות המידה הדרושות מגישים בקשה רשמית לסימון השביל.
ראשית, כדי לשמור על בטיחות המטיילים. שנית, בשמורות הטבע ובחלק מהגנים הלאומיים הקו המנחה בתכנון שבילי הטיול הוא פגיעה מזערית בחי, בצומח ובדומם. גם מה שנראה כמו צעד וחצי תמימים על שטח ריק מחוץ לשביל עלול לפגוע במרקם אקולוגי עדין וסמוי מן העין. הגישה היא כי הטבע שייך לחיים בו, ואנו רק מבקרים לרגע.
לא. לכל שביל יש צבע שנועד לבדל אותו משבילים אחרים. הסימון הוא בצורת מלבן ובו שלושה פסים. הפס האמצעי צבוע בצבע השביל, והפסים משני צדיו צבועים בלבן.
בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים פקחי הרשות מבקרים כל שביל פעמיים בשנה ויותר. ביקורות מיוחדות נעשות מיד לאחר אירועי מזג אוויר סוער כגון שיטפונות, רוחות עזות או שלג כבד. אם צריך נעשות עבודות תחזוקה ובטיחות: חידוש הסימון, תיקון עזרי בטיחות (מעקות, סולמות, ידיות אחיזה ודריכה), גיזום ענפים סוררים החודרים לשביל באזורי חורש, ועוד. העבודות נעשות בלי לפגום בנוף ובאווירת הטבע.
שבילי טיול שנפגעו ודורשים שיקום ניכר אחרי שיטפון עז, למשל, נסגרים בתקופת העבודות ונפתחים שוב לאחר סיומן. לפעמים סוגרים מראש שבילים בעקבות תחזית מזג אוויר המזהירה מפני שיטפון או עומס חום כבד. לעתים שבילים נסגרים מסיבות אקולוגיות – דוגמה מוכרת היא סגירת מערות למטיילים כדי לשמור על אוכלוסיית העטלפים בעת תרדמת החורף.
יש שלושה סוגי שבילים מסומנים: להולכי רגל, לאופניים, ולכלי רכב (שטח או רגילים). בשמורות טבע רכיבה על אופניים בשביל להולכי רגל אסורה בהחלט. יתרה מכך, לפי החוק אופניים בשביל הולכי רגל נחשבים לכלי רכב לכל דבר – גם אם הרוכב אינו רוכב עליהם אלא צועד לידם. הסיבה היא בעיקר בטיחות המטיילים, שכן חיכוך בין הולכי רגל לרוכבי אופניים עלול לגרום תאונות. רכיבה בשבילי רכב מסומנים מותרת.
המלצות למסלולי טיול:
בצפון
פריחה בשמורת טבע בית לחם הגלילית
בריכות כחולות בשמורת טבע עין אפק
חוויה ים תיכונית בגן לאומי אכזיב
חופים משגעים בשמורת טבע חוף דור הבונים
במרכז
שביל הכורכר בגן לאומי חוף השרון
פעילות משפחתית בגן לאומי הקסטל
העבר מתעורר לחיים בגן לאומי בית גוברין
מסלול בגן לאומי סובב חומות ירושלים
בדרום
מתחם שבילים חדש לרכבי שטח ברכס בוקר
מתגלגלים בדיונות בשמורת טבע צוקי שיירות
לטייל בעיר הכנענית העתיקה - תל ערד
מסלולי הטיולים בתחומי שמורות הטבע והגנים הלאומיים פרוסים בבתי גידול מגוונים של בעלי חיים וצמחייה, באתרי נוף, בעתיקות ובתופעות גיאולוגיות מעניינות. כל אלה משכיחים לעתים את כללי הזהירות היסודיים שנועדו לשמור על ביטחון המטיילים. ברשות הטבע והגנים גיבשו כמה כללי בטיחות, ומומלץ לזכור אותם לפני היציאה לשטח:
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...