מסלול טיול חווייתי במאגר המים העתיק בגן לאומי ציפורי יוביל אתכם אל מתחת לפני האדמה. אל תשכחו פנסים
ציפורי, אשר כונתה בפי יוסף בן מתתיהו "פאר הגליל כולו", הייתה בירת הגליל כבר מהמאה הראשונה לספירה. במאה השנייה לספירה העביר אליה רבי יהודה הנשיא את הסנהדרין והיא הייתה למרכז רוחני יהודי, וסביב שנת 220 לספירה אף נחתמה בה המשנה. ציפורי המשיכה להתקיים גם במאות השנים הבאות כעיר גדולה ורב-תרבותית.
אחת הסיבות המרכזיות להיותה עיר גדולה ומשגשגת שהתקיימה במשך תקופה ארוכה הייתה מאגר המים הגדול שנבנה בה. זהו מפעל מים תת-קרקעי מרשים באורך 260 מטר, שפעל מהתקופה הרומית ועד למאה השביעית. המאגר נחפר בשנים 1994-1993 על ידי המחבר, מטעם המכון לארכיאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב ובמימון רשות הגנים הלאומיים והחברה הממשלתית לתיירות. החפירה כללה גם את שימור המאגר ואת הכשרתו לביקורים בסיוע הקרן הקיימת לישראל. בשנת 1995 נפתח מאגר המים העתיק לציבור המבקרים. ההליכה בתוך המאגר, עמוק מתחת לפני הקרקע, היא חוויה מיוחדת.
המסלול: תחילת המסלול בתוך הגן הלאומי בסמוך לשער הכניסה. אם בכוונתנו לצאת למסלול קווי, נרד במגרש החניה שליד הכניסה ונהג המכונית ימשיך עד לאזור המבואה לאתר, שם יחנה את הרכב ויחזור ברגל אל הכניסה (כקילומטר הליכה) דרך השביל שלאורך אמת המים.
אם נרצה לצאת למסלול מעגלי, נחנה את הרכב במגרש החניה ונצעד בשביל אל מאגר המים העתיק. לאחר כמאה מטר מוביל השביל אל מדרגות היורדות אל פנים המאגר, שהוא ריק ממים בימינו. ההליכה בתוך מאגר המים קלה ואורכה כ- 250 מטר.
הערה: מנהרת ששת הפירים היא מקום צר וחשוך, ולכן הביקור דורש מאמץ ואינו מתאים לחולי לב, לנשים בהיריון ולסובלים מקלאוסטרופוביה.
מנהרת ששת הפירים, שאורכה 235 מטר, נחצבה בהמשך לצינור העופרת ששולב בקיר מאגר המים. המסלול במנהרת ששת הפירים הוא חד כיווני ורק בקטע ממנה. הכניסה בפיר מס’ 4 – והיציאה בפיר מס’ 6. אורך קטע ההליכה במנהרה הוא 90 מטר, גובהה נע בין מטר לשלושה מטרים ורוחבה כ- 80 סנטימטר. ההליכה במנהרת ששת הפירים היא בתוואי חשוך ומותרת עם פנסים. בקטעים קצרים יש צורך בהליכה שפופה.
חציבתה של המנהרה החלה משישה פירים (פתחים) שנחצבו בסלע הנארי, וכאשר הגיעו למפלס המתאים החלה חציבה אופקית לשני הכיוונים בו-זמנית. על פי סימני החציבה אפשר לזהות ארבעה מפגשי חוצבים. המנהרה נחצבה במכושים בידי אדם, ובחלקה התחתון (בגובה 40 סנטימטר) קיימת תעלה מטויחת (ברוחב 30 סנטימטר) שבה זרמו מים לכיוון העיר. בטיול לאורך המנהרה אפשר לראות סימני חציבה על הקירות וכוכים חצובים בסלע, שבהם היה נהוג להניח נרות שמן לצורך תאורה. בפיר הראשון למנהרה היה קבוע ברז גדול, ועם פתיחתו היו המים זורמים מיד מהמאגר לעיר ציפורי. שיפוע זרימת המים היה קטן יחסית לשיפוע פני השטח, לכן אחרי הפיר השישי יצאה אמת המים מתוך המנהרה אל תעלה על פני השטח, אשר העבירה את המים לתוך ציפורי לאורך של כ-800 מטר.
בתום הביקור במנהרה רצוי לגשת להמשך המסלול ולראות את אמת המאגר המובילה לעבר העיר ולהגיע אל הבריכה ואל מאגרי הקשתות. העושים מסלול מעגלי יחזרו מכאן בשביל עליון אל נקודת ההתחלה, אשר במגרש החניה של מאגר המים. הממשיכים במסלול קווי ימשיכו בשביל אמת המים אל המבואה של האתר.
הוראות בטיחות: ההליכה במנהרת ששת הפירים היא בתוואי חשוך ומותרת עם פנסים ויש להיזהר בירידה במדרגות ולהתכופף במקומות הנמוכים. אם אתם מטיילים עם ילדים - יש ללכת לפניהם ולתת להם יד. אין לפגוע בעתיקות.
קראו מה חדש בטבע במגזין של רשות הטבע והגנים המציג סיפורים אותנטיים מעולם הטבע, עושר התרבויות והנו...
במדבריות בישראל חיים טורפים מרשימים – הזאבים. ואולם, בעשורים האחרונים הם ניזונים בשיעור ניכ...
שביל טיולים המקיף את מכתש רמון במסלול מעגלי באורך כ-130 ק"מ נחנך לפני כשנה ומתאים במיוחד לטי...